A nagy sikerű Enni jó! után Stahl Judit ismét meglepi olvasóit. Második szakácskönyvében élvezetes és közvetlen stílusában azt mutatja be, mennyi minden fér bele bő fél órába. Receptjei között ínycsiklandó húsételek, olaszos tésztavacsorák, kényeztető édességek éppúgy találhatók, mint tartalmas saláták és vendégváró falatok. A könyv különlegessége, hogy a jóízű, gyors fogásokat előzetesen amatőr próbafőző csoport is tesztelte. A többszörösen kipróbált ételek nemcsak azokat csábítják majd a konyhába, akik rendszeresen főznek, hanem azokat is, akiknek az otthoni étkezést eddig csak a szendvicsek vagy a mikróban fölmelegített vacsorák jelentették. Hiszen nemcsak enni, hanem főzni is jó. Méghozzá gyorsan, valami finomat!
megítélni, mennyi ső kell bele.
Miközben a mártás besűrűsödik, a tészta ráérősen megfő.
29
Végül a kifőtt tésztát lecsepegtetem, összekeverem a meleg mártással, majd rászórom a félretett, finom
pam'tezánforgácsokat. Ennyi az egész: a készítése egyszerű, az íze ravasz
2 adag lesz belőle.
(ALFREDO SPAGE1'I'1 néven szerepelt a NÖK LAPJÁBAN is 2003/13)
E [ .. , . l , . , l' , ,
EZZÉZ !: .
30 deka farfalle,
2 piros kalifomiai paprika,
l maréknyi diőbél,
2 gerezd fokhagyma,
1 piros chilipaprika,
8 deka frissen reszelt pam'tezán,
l evőkanálnyi koriandermag,
2.5 deci tejszín,
só és frissen őrölt bors
A paprikák sütésével kezdek, mert amíg nylonzacsiba téve saját gőzük felpuhítja a megpörköldőtt, és
emiatt papírral egyszerüen letörölhető héjukat, azalatt van időm atöbbi teendőre. A paprikasütéshez a
tűzhelyen erősre csavarom a lángot, aztán ráteszem a lángra a hőelosztő-lapot. Erre egymás mellé
odafektetetem a paprikákat, és egy nagy huscsípesszel kb. 10 percen át forgatgatom őket a forró fémlapon,
hogy a héjuk feketére süljön. Ha márjö szenesek, akkor huscsipesszel megfogom a paprikákat, és pár
percre bedugom mindkettőt egy jol zárodó nylonzacskőba. Amíg a sült paprikák pihennek és puhulnak,
folytatom tovább a vacsorakészítést. Egy nagy fazékba vizet engedek a tésztafőzéshez, szőrok bele sőt és
felteszem forrni. Aztán egy száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítom a diót, majd a megpucolt
fokhagyma-gerezdeket apróra vágom, a kimagozott chilipaprikát pedig vékonyan felszeletelem. Miután a
pam'tezánt is meg-reszeltem, a pirított diót a koriandermagokkal együtt durvára töröm a mozsaramban, és
megnézem a sült paprikáimat. Kicsit megnyomkodom őket a zacskőn át, hogy puhák-e, és ha már igen,
kiveszem őket a pihenőhelyükről. Levágom róluk a szárukat, aztán néhány darab papírtörlővel ovatosan,
hogy ne égessem meg a kezem, lesöprögetem külsejükről a fekete héjukat. Ezek után félbevágom őket, és
újabb adag papírral a magokat is kitörlöm belőlük. Ha ezzel megvagyok, a lobogva forró vízbe beleöntöm
a tésztát, és amíg megfő, összetun'nixolom a mártást. A gépbe darabkákra szelve beleteszem a megsült
paprikákat, az apróra vágott fd(hagymát, a reszelt parmezán felét, és 2 teáskanálnyi híján az összes
korianderes diőmorzsát. Beleöntöm a gépbe a tejszínt, aztán az egészet összepépesítem. A narancsos-
rőzsaszínes paprikamártást átöntöm egy közepes méretű, mélyebb serpenyőbe, megsózom, megborsozom,
és gyengéd lángon átmelegítem. Amíg hőmérésklete eléri az ideális fokot —nem kell, hogy forrjon, csak
finoman gőzölögiön-, addig leszüröm és lecsepegtetetm a megfőtt tésztát. Aztán a puha farfalle—darabokat
belekeverem a sültpaprika-mártásba, és tetejét melegében megszorom a maradék parmezánnal meg a
félretett, korianderes diőmorzsával.
2 adag lesz belőle.
25 dkg spagetti,
10 deka füstölt szalonna,
l evőkanál olaj,
l csokor ujhagyma,
l gerezd fokhagyma,
25 deka gomba,
só és frissen őrölt bors,
l csokor petrezselyem,
2 deci tejszín,
l tojássárga
3 0
Egy nagy fazékban felteszem fon-ni a tészta enyhén sós főzővizét, aztán előkészítem a mártást. A
szalonnát vékony csíkokra vágom, és egy mélyebb serpenyőben némi olaj kíséretében gyengéd lángon
enyhén megpirítom. Azért nem sütöm túl szárazra, hanem csak kissé pörcösre, mert ehhez a mártáshoz
akkorjő, ha viszonylag húsos marad. Amíg a szalonnacsíkok sercegve izzadnak, felkarikázom az
ujhagymák fehér szárait, pépesre zúzom a fokhagymát, a gombákat pedig körömkefével megcsutakolom,
aztán szárazra törlöm és " centi vékony szeletekre vágom. A lobogva forró vízbe beleteszem a spagettit, és
beállítom a főzővekkeren a tészta dobozára írt főzési időt. Ezután visszatérek a mártáskészítéshez. A
megpirult szalonnapörcöket kiszedem a serpenyőből, félreteszem, és helycserés támadással belesöpröm a
szalonna ízű olajba az újhagymát. Kevergetve puhára párolom, majd hozzá adom a fokhagymát, és várok "
percet, hogy megérezzem semmivel össze nem téveszthető, sokat ígérő illatát. Ha már orromat
megbirizgálta a fokhagyma finom aromája, belekeverem a serpenyőbe a gombaszeleteket, aztán teszek
hozzájuk kevés sót (vigyázat, a szalonna is sös!), és sok borsot. A hagymás gombátjő 10 perc alatt
lefedve puhára párolom. Amíg a gombaszeletek megpuhulnak, kézi habverővel összekeverem a tejszínt a
tojássárgával, aztán a petrezselymet apróra vágom, majd a kifőtt tésztát leszűrőm, és félreteszem. Ha a
gombák megpárolödtak, hozzájuk öntöm a tojássárgás tejszínt, és 1-2 perc alatt kevergetve besíírítem a
mártást. Utána belezúdítom a lecsepegtetett spagetti-szálakat, hozzákeverem a félretett szalonnapörcöket,
és miután ismét megborsoztam, megszörom a gombás spagettit az apróra vágott petrezselyemmel.
2 bőséges adag lesz belőle.
(GOMBÁS SPAGETI'I néven szerepelt a NÖK LAPJÁBAN is 2002/43)
czzé! !: .
50 deka makaróni
8 duci gerezd fokhagyma (nem tévedés: ennyi kell!)
4 evőkanál olívaolaj
1 doboz 40 dekás hámozott paradicsomkonzerv
20 deka tejszínes krémsajt ] deci tejszín
só és frissen őrölt bors
1 nagy csupor friss bazsalikom
Vizet engedek egy nagy fazékba, szőrök bele sót, és felteszem formi. Amíg a víz melegszik, elkészítem a
mártást, amelynek olyan lesz a színe, mint a legszebb és legdivatosabb, nyári körömlakké. (Hajni
manikíírös, gondolom innen a hasonlata. )
A mártáshoz finomra vágom a megpucolt fokhagymagerezdeket, aztán olívaolajon kevergetve
megfonnyasztom őket. (Hajni aztjavasolta, hogy kezünkről az átható fokhagymaszagot ugy a
legkönnyebb eltüntetni, ha rozsdamentes acéllábost simogatunk. Először azt hittem viccel, de tényleg
működik a dolog.)
A puha fokhagymához levével együtt hozzáadom a konzerv paradicsomot, és utána belekeverem a lágy
krémsajtot meg a tejszínt. Megsőzom, megborsozom, majd takaréklángon összefőzöm az egészet. Néha
közben fakanállal szétnyomkodom az egyre puhábbá válő paradicsomdarabokat, de nem állok végig
mellette.
Amíg a mártás összefő, addig kifőzöm a lobogó vízben a makarőnit.
Végül összekeverem a tésztát a mártással, és tetejére rászórom az apőra vágott bazsalikomleveleket.
E 'I , . , ,
:zzá: !: .
30 deka penne
5 gerezd fokhagyma
l/Z doboz 40 dekás hámozott paradicsom konzerv
Írd be a könyv címét vagy szerzőjét a keresőmezőbe, és nem csak saját adatbázisunkban, hanem számos további könyvesbolt és antikvárium kínálatában azonnal megkeressük neked!